Заловиха рецидивист мамил като се представял за човек на омбудсмана

Снимка: Архив

Криминалисти от Горна Оряховица са разкрили и задържали рецидивист, който въртял дръзки измами като се представял като висш държавен служител. Разследването по случая започнало през август, когато 79-годишна жена от железничарския град се ожалила в полицията, че е станала жертва на измама.

Потърпевшата разказала, че на 13 август пред квартален магазин я заговорил непознат мъж. Той се представил за пратеник на омбудсмана и обяснил, че поради смяна на националната валута от лева в евро, има за задача да обиколи възрастните и самотно живеещи хора, които да му предадат наличните си средства.

Мнимият служител казал, че ще обмени парите в евро и така хората ще получат почти двойно по-високи суми. Тъжителката обаче му обяснила, че няма пари в себе си и го поканила в дома си, където освен наличните си 160 лв., му предала и златни накити. Двамата се договорили в първия работен ден тя да отиде в общината, за да си получи еврото и златото. След това гостът си тръгнал.

Още същата вечер бабата се обадила на внука си, разказала му за срещата с непознатия и разбрала, че е измамена. След проведени множество действия по разследването и издирвателни мероприятия, криминалистите влезли в дирите на извършителя. Оказало се, че това е 57-годишният М. Л. от видинското село Дреновец.

Той е известен на полицията и многократно осъждан, предимно за измами и кражби. Мошеникът е с дълго криминално досие. Преди време, докато излежавал присъда в затвора, попаднал на обява на 50-годишна жена от Горна Оряховица до телевизионно предаване за запознанства.Тя си търсела партньор и пандизчията успял да я омае като започнал да и пише романтични писма от килията. Горнооряховката така се захласнала по него, че започнала да му изпраща пари като с месеци го издържала, докато М.Л бил зад решетките.

След доклад на материалите в прокуратурата извършителят на поредната измама е привлечен, като обвиняем. С прокурорско постановление е задържан за 72 часа.Държавното обвинение ще иска от съда да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони