Заловиха ръководителя на клона на "Ислямска държава" в Йемен

Специалните сили на Саудитска Арабия и Йемен са заловили ръководителя на клона на ИДИЛ в Йемен. Това обявиха от военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, цитирани от БГНЕС.

Лидерът, идентифициран като Абу Осама ал-Мухаджир, е бил заловен в началото на юни, заедно с други членове на джихадистката групировка, включително главния й финансов отговорник, съобщи говорителят на коалицията Турки ал Малики. „Саудитските специални сили в сътрудничество с техните йеменски колеги проведоха успешна операция, която доведе до залавянето на ръководителя на клона на ИДИЛ в Йемен - Абу Осама ал-Мухаджир”, допълни той.

В къща, която е била наблюдавана отблизо, е било забелязано присъствието на лидера на терористичната групировка и други елементи, заедно с три жени и три деца. Малики не уточни местоположението на къщата или мястото, където е извършено нападението, но заяви, че няма цивилни жертви. ИДИЛ и други джихадистки групировки процъфтяват в хаоса на гражданската война в страната, която изправя правителството - подкрепено от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия - срещу шиитските бунтовници хуси.

Групировката е загубила своя самозван "халифат" в големите части на Сирия и Ирак, но все още управлява лагери и има активни бойци в Йемен. „Ал Кайда“ на Арабския полуостров (АQAP), смятана от САЩ за най-опасен клон на радикалната групировка, също е активна в близкоизточната държава. Дългогодишната война на САЩ с безпилотни летателни апарати срещу AQAP се засили след като президентът Доналд Тръмп пое поста през януари 2017 г.

При конфликта в страната, продължаващ вече 4 години, са починали е десетки хиляди хора, много от тях цивилни, съобщават агенции за помощ. Борбата предизвика онова, което ООН описа като най-лошата хуманитарна криза в света, с милиони изселени и нуждаещи се от помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток