Заместник-министърът на културата на Китай на визита в Община Пловдив

Делегация от Китай, водена от заместник-министъра на културата на Народната република Джан Сю, посети Община Пловдив, където бе посрещната от заместник-кметовете Розалин Петков и Александър Държиков. Джан Сю е у нас във връзка с официалното откриване на новия Китайски културно-информационен център в София.

Той е първият в държава от Централна и Източна Европа със статут на културна институция на китайското правителство. Освен официалната среща в заседателната зала на градската управа под тепетата ВИП-гостите от Поднебесната империя посетиха Античния театър, Римския стадион и Регионалния археологически музей в Пловдив. „Пловдив е много исторически град, с богата култура и история.

Тук усетих голяма топлина, която блика навсякъде, дори и в ден, който не е слънчев. Обектите, които посетихме са един отличен пример за богатата ви история“, сподели заместник-министър на културата на Китай Джан Сю, който не пропусна да похвали високия професионализъм на екскурзоводите от Общински институт „Старинен Пловдив“, придружаващи делегацията по време на обиколката.

Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков представи на гостите информация за големите инфраструктурни обекти в града, за Тракия икономическа зона, за отношенията между побратимените градове Пловдив и Шънджън и други.

Заместник-кметът инж. Александър Държиков пък разказа за богатия културен календар на град Пловдив, многобройните фестивали и традиционни събития, както и за конкретните договорености между Община Пловдив и Посолството на Китай, свързани с размяна на артисти, изложби, участие в предстоящия Международен фолклорен фестивал и други.

„Община Пловдив инвестира много активно в разкриването, съхраняването и експонирането на културно-историческото наследство на града, защото те са богатство не само за града и за България, но и за целия свят“, каза още заместник-кметът Александър Държиков.

Заместник-директорът на общинска фондация „Пловдив 2019” Радост Иванова пък запозна азиатската делегация с подготовката на града за голямото предизвикателство „Пловдив – Европейска столица на културата - 2019“ и отправи покана към заместник-министър Сю и представителите на Министерство на културата на Китай да бъдат гости на някои от големите събития през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България