Заместник-областните управители на Пловдив се срещнаха с посланика на Кралство Дания

Заместник-областните управители на Пловдив Петър Петров и Димитър Керин проведоха днес работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Дания у нас Сьорен Якобсен.

Бившият депутат от ГЕРБ Петър Петров поздрави посланика от името на областния управител Здравко Димитров, който в момента е отсъства от страната, и представи бързото икономическо развитие на региона през последните години, както и подготовката на града да посрещне домакинството на Европейска столица на културата през 2019 г. Заместник-губернаторът Димитър Керин представи Пловдив като университетски град и възможностите за съвместни програми за обучение на студенти.

Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен благодари за топлото гостоприемство и сподели, че е впечатлен от архитектурата и забележителностите на Пловдив. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, относно икономическото и културното сътрудничество между двете страни, както и възможностите за по-нататъшното им развитие. Посланикът заяви, че годишно над 80 000 датски туристи посещават България, но повечето избират Черноморието и за това ще се радва да презентира  региона на Пловдив като атрактивна туристическа дестинация. Г-н Якобсен изтъкна, че в момента Пловдив има много добър шанс да се поучи от опита на датчаните, защото родният му град Орхус  е настоящата културна столица на Европа. Орхус е вторият по големина град, възникнал през VІІІ век като поселище на викинги, а днес 13% от 330 хиляди местни жители са студенти. Темата на Орхус през 2017 г. е„Нека да преосмислим“ - чрез изкуството и културата градът иска да преосмисли предизвикателствата на утрешния ден.

Целта е насърчаване на устойчивото развитие и окуражаване на гражданите да живеят, работят и участват в случващото се в Европа. По време на срещата в областната управа бяха обсъдени множество въпроси, касаещи възможностите за инвестиции от датска страна на територията на региона. Посланикът акцентира и на факта, че над 50 датски компании са инвестирали в различни сфери на българската икономика и този брой продължава да расте. От своя страна областните управители посочиха възможностите за развитие на културния, историческия, религиозния, ловния, винения, планинския и спа туризма в региона, което ще допринесе за просперитета и на по-малките населени места. Посланикът изрази изключителната си удовлетвореност, че има възможност да се запознае с възможностите на  региона, който е известен с богатото си културно и историческо минало. Бяха коментирани и проблемите на ромската общност и начините за тяхното решаване чрез включването на етническите малцинства в културните и обществено-политическите процеси.

Сьорен Якобсен прояви интерес и към подготовката за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Заместник-областните управители го увериха, че събития, свързани с ползите от членството ни в Съюза и бъдещото председателство, се провеждат не само на територията на столицата, а и в по-малките населени места във всяка от областите. В края на срещата Петър Петров и Димитър Керин подариха на посланика реплика от Летнишкото съкровище и книга за историята на Пловдив, а Сьорен Якобсен дари традиционен датски сувенир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони