Заминава последната група на 25-та ни антарктическа експедиция

Последната група на 25-та Антарктическа експедиция заминава днес от Терминал 2 на Летище София, съобщиха от Българския антарктическа институт. В групата са геодезистите от картографската служба на Министерството на отбраната полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов и Божил Василев.

Те ще продължат амбициозния проект за заснемане на недостъпни за човешки крак територии с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон и последващо изготвяне на прецизна топографска карта.

От Антарктическата ни база "Св. Климент Охридски" са съобщили по сателитния телефон, че испанският кораб "Есперидес" при бурен вятър и силно вълнение е успял да вземе на борда си от антарктическата ни база част от научния състав на експедицията.

При много лошо време с надувни лодки "Зодиак" те са дебаркирали на брега на полуостров Байерс в другия край на остров Ливингстън, на около 40 км от базата. В продължение на две седмици от палатъчен лагер геолозите д-р Камен Бонев и младите асистенти от Софийския университет Дочо Дочев и Стефан Велев ще изследват скалите на от границата между мезойската и неозойската ери с основна цел търсене на вкаменелости, картиране на вулканските тела и свързаните с тях полиметални орудявания.

Експедицията ще продължи до втората половина на март. /БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл