Замразяват реформата в ТЕЛК

На този етап предложената концепция ще бъда спряна, започват преговори за промени

Съгласие по всички точки не може да се постигне

Промените, които бяха предложени по отношение на даването на експертизата за хора с увреждания – т.нар. реформа в ТЕЛК, ще бъдат замразени. Това стана ясно в четвъртък след среща между представители на пациентски организации и социалния министър Бисер Петков

Вместо това ще бъде съставена работна група, която да реши проблемите в този сектор, стана ясно от думите на Петков.

До разговорите се стигна след като няколко хиляди хора с увреждания излязоха в сряда на протест срещу скандални според тях предложения на управляващите за промени в начина на работа на ТЕЛК комисиите у нас и по-конкретно на Концепцията за работоспособността на хората с увреждания.

Според хората с инвалидност предложените от Министерството на здравеопазването нови правила за оценка на трайно намалена работоспособност, биха орязали драстично правата им. Острата реакция на лекари и пациенти още във вторник доведе до изтегляне на предложенията, които бяха под формата на Проект за изменение и допълнение на правилника и Наредбата за медицинска експертиза.

“На този етап концепцията за експертизата на работоспособността в този й вид ще бъде замразена, ще се работи по всички въпроси, които тя поражда. Сега ще концентрираме работата по експертизите. Диалогът е възстановен. Всички бъдещи решения ще бъдат вземани с организациите на хората с увреждания”, увери вчера Бисер Петков.

От организациите на хората с увреждания посочиха, че няма как да се постигне съгласие по всички точки.

На срещата с присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве