Замърсяването на въздуха намалява когнитивните способности

Снимка: Архив

Хроничното дишане на замърсен въздух намалява когнитивните способности, твърди ново проучване в Китай, предаде Би Би Си.

Според изследователите негативното му влияние се увеличава с възрастта, като най-силно засята мъже с по-ниско образование.

Съвместното американско-китайско проучване стигнало до изводите, след като следило математическите и вербални умения на около 20 000 в Китай в продължение на 4 години.

Изследователите смятат, че резултатите имат глобални измерения, тъй като 80% от градското население по света диша въздух, чието ниво на замърсяване не е безопасно.

Въпреки че установило връзка между замърсяването и по-ниски резултати в тестове, проучването не открило причината, която причинява този ефект.

В него били измервани нивата на серен диоксид, азотен диоксид и прахови частици под 10 микрометра, в района на живеене на наблюдаваните участници. Не е ясно кой от тези замърсители причинява този ефект и в каква степен.

Въглеродният оксид, озонът и по-големи прахови частици не били включени в изследването.

Авторите му обаче смятат, че замърсеният въздух увеличава риска от дегенеративни заболявания, като алцхаймер и други форми на деменция.

По оценки на Световната здравна организация замърсяването на въздуха годишно причинява преждевременната смърт на 7 милиона души по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят