Зам.-генералният директор на “Росатом” Кирил Комаров: Държавата да участва в проекта АЕЦ „Белене“

Компанията може да е инвеститор, но решението ще бъде взето, след като има официална процедура

Удължиха живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй”

Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма. Каква точно и доколко - правителствата решават. Това заяви първият зам.-генерален директор на “Росатом” Кирил Комаров, който беше на посещение в страната ни във връзка с удължаването на живот на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”.

По думите му компанията е запозната с изискванията на българското правителство за реализацията на АЕЦ “Белене” - изцяло на пазарен принцип и без държавни гаранции. Но когато България изготви процедурата за избор на стратегически инвеститор, “Росатом” ще се запознае с подробностите и ще прецени дали да участва като допълни: “Бихме се радвали да участваме в реализацията на този проект под удобната за България форма”.

Според енергийния министър Теменужка Петкова има потенциал за задълбочаване на връзките в енергийната сфера между “Росатом” и страната ни, от който може да се възползваме в близко бъдеще. Удълженият живот на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе официално стартиран по време на срещата. Всички изследвания са потвърдили безопасността на работата на енергоблока и той ще може да бъде експлоатиран още 30 години, стана ясно от думите на енергийния министър.

През септември ще бъде подадена документацията за подновяване на лиценза на блока в Агенцията за ядрено регулиране. Той ще бъде за срок до 10 години. Припомняме, че срокът на експлоатацията на другия работещ блок в централата - пети, беше удължен в края на 2017 г.

Разходите по удължаването на живот на блока са изцяло покрити от АЕЦ “Козлодуй”, като планираните средства през тази година само за VI блок са 43 млн. лв. “До края на 2017 г. бяха похарчени 262 млн. лв. за двата блока., а 180 млн. лв. бяха вложени само за повишаване на мощността”, каза изпълнителният директор на атомната централа Иван Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес