Зам.главния прокурор Ася Петрова: Осъденият от "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста води над 60 дела срещу магистрати, свидетели, вещи лица

Лично срещу нея били заведени три дела за по 100 000 лева

Наказаният с доживотна присъда бивш бизнесмен Георги Вълев не е единствен от осъдените по делото „Килърите”, който води множество дела срещу институции и отделни хора. Това обяви в петък във Велико Търново зам.главният прокурор Ася Петрова.

"Петър Стоянов, известен с прякора Сумиста е завел над 50-60 , а може и повече граждански дела срещу магистрати, срещу свидетели по делото, срещу служители на МВР, срещу вещи лица, депозирали експертни заключения по процеса. Важно е да се уточни, че по всички тези дела той е освободен от заплащане на държавна такса, което му развързва ръцете да предявява граждански искове в по-големи размери, защото не плаща такса върху исканите суми. В същото време му е назначена и служебна защита. Аз категорично заявявам, че това е злоупотреба с право и ми се иска малко по-бързо да се преценява от съда и той да се произнася по-експедитивно по въпроса за допустимостта на исковете", коментира Петрова.

Тя сподели, че лично срещу нея са били заведени поне три за по 100 000 лева.Но не и е известно дали има предявени претенции от Георги Вълев.

"Въпрос на преценка от съда е дали заявеното от лицето, което води дела, действително не разполага с парични средства. Защото, доколкото ми е известно запорът върху част от имуществото на Георги Вълев е бил вдигнат, както и други обезпечителни мерки, които бяха наложени назад във времето от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/", обясни Ася Петрова.

На въпрос дали е изчислявано колко струва на държавата воденето на такива дела и разходки на затворници из страната, зам.главният прокурор заяви, че не и е известно . Тя добави, че е направила опит да изчисли на каква сума възлизат разходите на държавата, за да плаща за служебни защитници на осъдените по част от заведените от тях дела.

"В един момент се отказах, защото сумата надхвърляше 100 000 лева. И тъй като нямам точна информация за броя на всички такива дела, няма как да имам и точна сума на целия похарчен ресурс", каза още Ася Петрова.

Запитана дали, докато осъдени лица обикалят по съдилищата в страната, за да водят дела, това не е евентуална подготовка за тяхното бягство от затвора, Ася Петрова коментира, че като прокурор не е редно да прави предположения, а да говори с факти.

"Фактът е, че имаше реализирано бягство от лишен от свобода от затвора в София, където е и един от осъдените по делото "Килърите" и това е Петър Стоянов", каза Ася Петрова.

На въпрос дали е възможно да се поръча убийство от затвора, както се заговори по повод разстрела на бизнесмена Петър Христов, Петрова изтъкна, че не може да коментира дело, по което тя не работи.

"Би следвало да се обсъдят всички възможни хипотези", категорична е Петрова.

Тя присъства на честване на 20-годишнината от създаването на Апелативната прокуратура във Велико Търново. Проявата се проведе в Музей "Възраждане и Учредително събрание".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право