Зам.-държавният секретар Джон Съливан: САЩ стои до Македония, Русия иска да подкопае Преспанския договор

„САЩ стои до Македония, тук съм, за да изразя цялостната подкрепа от името на САЩ за прилагането на Договора от Преспа“, заяви заместник-държавният секретар Джон Съливан след срещата си с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, съобщи македонският „Фокус“.

„Считаме Македония за лидер в региона заради нейното желание за мир и сътрудничество. Искам да похваля премиера Зоран Заев и министъра Никола Димитров, както и смелото лидерство на онези депутати в парламента, които през октомври направиха нужното, за да осигурят по-светло бъдеще за Македония. Вашите гласове поставиха вашата страна на пътя към по-сигурно и богато бъдеще. Подтикваме още депутати да оставят настрана партийните интереси и да останат фокусирани върху общата стратегия. Няма алтернатива, надеждите ви са на една ръка разстояние“, заяви дипломатът.

В отговор на въпрос на журналист за руското влияние в региона, заместник-държавния секретар на САЩ заяви, че Москва иска да подкопае Договора между Македония и Гърция и че тя ще направи всичко по силите си да попречи на членството на Скопие в НАТО.

„Горд съм, че стоя тук от името на САЩ, за да дам подкрепа за онова, което правителството и гражданите на Република Македония искат – а това е влизане в ЕС и НАТО. Не сме тук да подпалваме нещо, а да подкрепим легитимните решения и храброто лидерство на премиерите на двете страни. Не е тайна, че Русия се противопоставя на Преспанския договор и никой няма съмнение, че тя ще направи всичко по силите си в собствен интерес и срещу интереса на Македония, за да подкопае процеса на прилагане на Преспанската спогодба. САЩ стои до Македония и не ни изненадва руското влияние на пътя, който Македония е избрала. Това сме го виждали и в други страни от ЕС, а и при тяхната намеса в изборите в САЩ през 2016 година. САЩ има намерение да помогне на другите правителства в разкриването на всички активности, които Русия е предприела, за да подкопае легитимните и демократични процеси в държавите“, посочи Съливан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия