Зам.-кметът Барбалов: Софиянци вече могат да плащат годишния данък за колите

Дончо Барбалов

"Както е казал Бенджамин Франклин - На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците. Софиянци вече могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства. Кампанията стартира вчера", напомни зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов с пост във фейсбук.

"По поръчка на Столична община "Информационно обслужване" АД изработи електронен калкулатор, който да ориентира собствениците какъв ще им е данъкът за МПС, след промените в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента в края на м.г.

Новата формула на данъка вече включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата", посочва Барбалов.

Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора са вписани в документите за автомобила - в малкия или големия талон. Под индекс "В" е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата. Индекс "P.2" e за мощността на автомобила в киловати. Срещу индекс "V.9" e записан екологичният стандарт на колата /от Евро 2 до Евро 6/. При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма изписан и в документите на колата не пише нищо, обяснява зам.-кметът.

Калкулаторът може да бъде намерен ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България