Зам.-кметът на Столична община Ирина Савина: Предстои ремонт в 48 училища и детски градини

Предстои да бъдат ремонтирани 48 сгради на училища и детски градини на територията на Столична община. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина по време на пресконференция във връзка със започващите строителни и ремонтни дейности в училища и детски градини на територията на столицата.

„26 от тях са с оперативно финансиране от програма „Региони в растеж“. Техните ремонти ще започнат след 5 юли и ще продължат повече от година и половина. Останалите 22 обекта, които ще ремонтираме, са т.нар. „летни ремонти“ на сгради на училища и ще започнат след 20 юли и ще завършат до 14 септември. Те се намират на територията на 15 района – „Красно село“, „Възраждане“, „Триадица“, „Витоша“, „Илинден“, „Кремиковци“, „Панчарево“ и др. Работим на територията на цялата столица“, каза още тя.

Зам.-кметът на София припомни, че стойността на проекта по ОП „Региони в растеж“ е 63,6 млн. лв. и посочи, че средствата ще бъдат за ремонт на стаи, монтаж на СОТ и пожароизвестителни системи, енергийна ефективност и технически обследвания, реновиране, създаване на нова сграда и др.

„За 17 от обектите вече имаме избрани инвеститори. За един след обжалване на процедурата за избора на изпълнител - 51-ва детска градина, вече е избран такъв. А 8 в момента са в процедура по избор на изпълнител, като забавянето идва от там, че процедурата беше обжалвана от един от кандидатите. Офертите за тези 8 обекта ще бъдат отворени днес и ако няма обжалване, до края на септември трябва да имаме сключени договори и за тях и до края на годината да започнат ремонтните дейности и там“, обясни тя.

Савина посочи, че в проекта е заложено условие фирмите, които ще участват, да не могат да работят на повече от две позиции. „Това означава, че ще работят повече фирми. Договорите с фирмите са еднотипни и за всеки проект има предвидени санкции за некачествено изпълнение или изпълнение извън зададения срок. До 2020 г. трябва да сме приключили с всички ремонти и да сме разплатили и приключили с абсолютно всички дейности по този проект“, коментира тя и посочи, че когато бъдат приключени ремонтите, в сградите ще има изключителна икономия на енергия и нова техническа база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България