Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков: Работим за това отбранителна индустрия да се включи в проектите за модернизация на Въоръжените сили

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков участва днес в откриването на националната конференция с международно участие „Отбранителната индустрия – лидер на иновациите в България“, съобщиха от Министерство на отбраната. Тя е организирана от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, под съвместния патронаж на министъра на отбраната и министъра на икономиката.

Политиката на Министерството на отбраната при реализиране на проектите за модернизация на Въоръжените сили е насочена към създаване на условия на прозрачност, конкурентоспособност и на възможности за лидерство на българската индустрия в тази част от процесите, за които тя има способности, посочи заместник-министър Величков в изказването си.

„Ние премахнахме създаването на условията за монопол при осигуряване на логистичната поддръжка на изделията. Беше премахната и средата за развитие на посредничеството между доставчици на отбранителни продукти и Министерството на отбраната. Провеждаме тази политика твърдо и неотклонно, защото сме убедени, че посредничеството между Министерството на отбраната и основни доставчици не е най-добрата търговска практика. Работим за създаването на условия българската отбранителна индустрия, българските производители да бъдат активни участници и да съумеят да се включат в проектите, които бяха одобрени от Народното събрание за модернизиране на Въоръжените сили“, каза той.

Пред участниците във форума заместник-министърът на отбраната даде подробни разяснения за процедурата за реализацията на проекта за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, който предизвиква по-голям интерес от страна на българската индустрия, с оглед на нейните способности.

„Водеща роля в този проект е придобиването на нови отбранителни способности на Сухопътните войски, които да отговарят на стандартите на НАТО“, каза заместник-министър Величков. Сред основните критерии, по които ще бъдат оценявани кандидатите обаче, той открои един важен критерий – индустриалното сътрудничество, който по думите му отваря широко вратите за участие на българската индустрия в изпълнението на проекта. Друг важен критерий, който също ще даде възможност за участие на българската отбранителна индустрия в логистичната поддържка на новата техника е лицензионният трансфер, т.е. предоставянето на лицензионни права на Министерството на отбраната за модернизиране, доразвиване и надграждане на бойната платформа, посочи заместник-министърът на отбраната.

Ръководството на Министерството на отбраната има воля да бъдат реализирани и други проекти, свързани с развиване на способностите на Българската армия, които могат да представляват интерес за българската отбранителна индустрия, съобщи заместник-министър Величков. Той посочи като пример намеренията за модернизиране на съществуващите на въоръжение в Сухопътните войски бойни бронирани машини (БМП-21) и системите за реактивен залпов огън, както и модернизирането на авиониката на самолетите Су-25, които са на въоръжение във ВВС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България