Зам.-министър Ангеличин: И Вигенин е правил като мен, но няма обвинение

Христо Ангеличин

Всичко, което сме правили са го правили и преди нас. Конкретно Вигенин е правил същото нещо. Разликата между него и нас е, че той е платил, ние не платихме. Аз имам обвинение, той – не. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин, по повод повдигнатото му обвинение за престъпление по служба, заради неспазване на ЗОП при подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства.

Подател на сигнала, който стана повод държавното обвинение да образува досъдебно производство, бе народният представител от „БСП лява Българи” Кристиан Вигенин. Според зам.-министър Ангеличин във времето, когато Вигенин е бил външен министър, той е правил сходни процедури.

„Той е направил една до края и е завършил още две - общо три процедури. Всичко е едно и също – до 30 хил. евро са били неговите поръчки, в зависимост от спецификата на посолството. Цените не са еднакви навсякъде, защото има различни необходимости”, коментира зам.-министърът от МВнР.

Във връзка с аргумента на прокуратурата, че обвинението му е повдигнато, защото е съществувала реална опасност да настъпят вредни последици на МВнР в размер на около 840 хил. лева, Ангеличин обясни: „Някой услужливо събира 12 по 70 хил. лева. Това са 12 задгранични представителства. Всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и те могат до 70 хил. лева да изхарчат без правенето на сложна обществена поръчка, която е по ЗОП”.

На въпрос как оценява активността на прокуратурата в последните месеци, зам.-министърът на външните работи отговори: „Много хора ми задават този въпрос. Не съм човекът, който да преценява това нещо. Единственото, което искам е, по всякакъв начин да дадем необходимите материали. Те имат сигнал, трябва да си свършат работата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България