Зам.-министър Атанас Запрянов: Предлага се правителството да започне преговори със САЩ за F-16

Политико-военната група за оценка на офертите за нов самолет на Военновъздушните сили (ВВС) излиза с предложение до правителството да започне преговори със САЩ. Тава съобщи ръководителят на групата зам.-министър Атанас Запрянов, цитиран от БТВ.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група.

Докладът не е секретен и е публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

Каракчанов каза, че се сменя подходът и се минава на директни преговори с американската страна, защото само така може да се подобри офертата и цената. Сега американското законодателство възпрепятства договарянето и цената да се определи от американския конгрес.

Ако не се договори с американската страна, може да се премине към директни преговори с другите участници.

В другите две оферти са липсвали лицензи от трети страни за определено оборудване. Ако сега върнат проекта отначало, ще отнеме година и половина и няма гаранция дали няма пак да зацикли, аргументира се министърът.

Командирът на ВВС обяви, че протоколът е изготвен на два етапа: експертната група и окончателен протокол. Придържали се към обективност и безпристрастност на страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България