Зам.-министър Бойко Пенков: Финансирането на болниците ще е по-справедливо

С новите промени в здравеопазването се цели промяна в начините на финансиране на болниците и промяна в отговорността на пациентите. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по БНР.

Предложени са два модела за реформа в здравеопазването, които на пръв поглед са адски различни - обясни Пенков - Но ако погледнем в еволюционно отношение, ако се приеме вариант, в който влизат застрахователи и надграждат осигурителния модел като основни играчи с достъп до публични средства, а после постепенно се премине към пълна демонополизация, това означава че по този начин се гарантира много плавен и спокоен преход с възможности за натрупване на капацитет и в самите застрахователи с гарантиране на устойчивост в системата.

„Има един постулат, че реформа с пари се прави. Гладна реформа няма. Трябва да има акумулирани средства, преостойностяване на сегашните нива на заплащане", каза още Пенков. От тази гледна точка, постигайки едно справедливо финансиране, ще имаме и промяна във финансирането на болниците, което ще става по по-справедлив начин. Тези, които дават добро качество, които работят, които инвестират в обучение на кадри и в технологии, да получават повече за своя труд. Без това нещо няма как да се случи“, обясни Пенков и посочи, че всичко това иска пари.

„Защото ето сега, например колегите от „Пирогов“ дават здравето си всеки божи ден, а получават същите пари, каквито биха получили например във вече несъществуващата болница в Оряхово, а това не е нормално. Това искаме да стане с новия модел, в който гарантираме финансов ресурс в сектора и промяна в начините на финансиране на болниците и на извънболничния сектор“, обясни зам.-министърът.

Пенков обясни, че с новия модел се променя също и отговорността на пациентите. „Например в някоя болница, близо до София, й се обаждат, че ще дойдат на проверка от НЗОК и половината град си взима торбичката и тича да ляга по леглата, защото е записан, че е хоспитализиран. При положение, че трябва да дам 70 или 100 лв. от джоба си, дали ще се съглася така да ме водят на хартия“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве