Зам.-министър Манолев: Индустриалният парк на Шумен е пример, ще го рекламираме

Инудстриалния парк на Шумен

Зам.-министърът на икномиката Александър Манолев посети Индустриалния парк на Шумен в петък и беше впечатлен от развитието му. По думите му, той може да се дава за пример. Затова Индустриална зона - Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциални чуждестранни инвеститори. В нея вече работят три големи предприятия със 700 работници, а са готови или напреднали в изграждането си още 6 проекта на инвеститори.

„Индустриална зона-Шумен ще бъде представяна като локация пред чуждестранни инвеститори с интерес към региона, които търсят контакт с Министерството на икономиката или с Българската агенция за инвестиции“, каза Манолев. Представители на парка ще бъдат поканени и на годишната среща с търговските аташета на България, за да се представи детайлно проекта и те също да го популяризират зад граница.

„Това е един наистина много добре работещ проект, развит на принципа на публично-частното партньорство, който може да е катализатор за развитие на цялата регионална икономика“, подчерта зам.-министъра.

За последните 10 г. в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите, на обща стойност 138 млн.лв., които ще създадат 690 работни места. Шумен продължава да е сред областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 г. тя се повишава до 74%.

Ще бъдат организирани информационни дни в Турция, на които да се представят българските индустриални зони. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Манолев с ръководството на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара, която е със седалище Шумен.

Зам.-министърът се срещна и с представители на бизнеса, които му поставиха проблемите си. От Шумен си тръгва с тефтер, подарък от кмета Любомир Христов, където е записал въпроси за разрешаване, а при следваща среща ще стане ясно свършеното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България