Падат цените на тол таксите за превозвачите

Снимка: Денислав Стойчев

Утре браншът се среща с премиера, постигнато е сближаване на позициите, обяви зам.-министър Николай Нанков

Предварително обявените тарифи за километър изминато разстояние, които трябваше да плащат превозвачите при заработване на тол системата, ще бъдат намалени. Това стана ясно от думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков.

„Утре ще се срещнем с бизнеса при премиера Бойко Борисов, но мога да открехна вратата и да заявя, че постигнахме сближаване на позициите“, обясни той. Вероятно исканията ни ще се срещнат по средата, допълни той. Предварително обявените тарифи от строителното ведомство за най-малките екологични тирове трябваше да се плащат по 10 стотинки на километър, но за по-големите и нещадящи природата тарифата беше над 90 стотинки.

От своя страна превозвачите поискаха тарифи от 7 до 15 стотинки на километър, като обясниха, че камионите у нас масово са от категории Евро 3 и Евро 4, за които всъщност е предвидена по-скъпата тарифа. Срещането по средата на позициите предполага, че новата тарифа ще бъда между 50 и 60 стотинки на километър. Тъй като се опитваме да балансираме общественият интерес и исканията на бизнеса, от които зависят всички сектори на икономиката, вероятно ще направим и други отстъпки, обясни Нанков.

От думите му стана ясно, че от обхвата на тол системата ще отпаднат третокласните пътища, по които така или иначе се движи вътрешен трафик. Освен това се очаква да бъде удовлетворено и искането на бизнеса тол системата да започне реално да функционира след изтичането на шестмесечния тестови период.

Реалните тестове на системата започнаха на 15 май, така че тя верояно ще влезе в сила след 15 ноември или дори догодина.

Втората фирма, регистрирана като доставчик на услугите за тол системата, не е кипърска офшорка и е изцяло с българско участие, категоричен бе шефът на АПИ Георги Терзиев. Документи за доставчик вече е подала и трета компания.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес