Зам.министър Нанков обеща на шуменци по-евтина вода

Снимка: Цветелина Георгиева

В Шумен за съжаление цената на водата е много висока, а качеството не е добро. Управителят на ВиК-дружеството като независим ръководител може да я понижи. Това обяви пред журналисти в Шумен в сряда зам.министър Николай Нанков и обясни, че e станало някакво обърква с насрочено общо събрание по темата. В момента тече конкурс за избор на нов управител, след като досегашният подаде оставка. Не е сигурно дали ще спечели единственият одобрен кандидат за участие в конкурса, но колкото по-скоро, по-добре. Новият шеф може да върне цената на старото ниво от 3,30 лв. за кубик, уточни зам.министър Нанков.

Той коментира, че "ВиК"-Шумен е сред отличниците относно проекта си за строеж на Пречиствателна станция за питейни води и за подновяване на довеждащ водопровод и първи стартирал обществената поръчка за избор на изпълнител. Строителството може да стартира и без да е налично нужното съфинансиране от страна на ВиК-оператора. МРРБ обаче, ще създаде условия дружествата да получат нисколихвени заеми. Освен това пет дружества в страната били в тежко финансово състояние и ще се прибегне до увеличаване на капитала им - със свеж финансов ресурс да се погасят най-спешните задължения.

Зам.министър Нанков е в Шумен за среща с представители на местните власти. По думите му този мандат е на Северна България и за това говори стартиралото строителство на магистрала "Хемус". Обсъдени бяха потижения и проблеми на региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България