Зам.-министър Николай Проданов: Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют

Снимка: Архив

Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют, тъй като тази система десетки години е била извън общественото внимание. Едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на човека, се влагат средства за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

"Основен принцип в системата за изпълнение на наказанията е да няма двоен аршин. След случките от лятото предприехме определени действия и длъжностните лица имат право да преценяват как да процедират при всеки отделен случай. Още от момента на задържането на кмета на Младост Десислава Иванчева и нейната заместничка има „обществена кампания“, която вероятно цели да се окаже влияние върху съда, за да се достигне до по-лека присъда, заяви проф. Проданов.

В продължение на един уикенд зам.-министърът на правосъдието проф. Проданов лично изпробвал една от електронните гривни за проследяване на осъдени на по-леки присъди, за да се увери, че могат да се приложи на практика. Той обясни, че двата типа гривни за проследяване се поставят на левия глезен или на китката на осъдените, а целта им да се следи местоположението на осъдените.

Подобни мерки ще се прилагат най-широко спрямо лица, осъдени на пробация, така че да се контролира да не посещават забранени за тях места, обясни проф. Проданов. Средствата за гривните са осигурени по ОП „Добро управление“ и са в размер от малко над 1 млн. лв. Системата разполага с 250 гривни, като тя може да понесе до 2000 бройки.

"Основната техническа система представлява една компютърна система, която осигурява приемането и обработката на съответния сигнал", каза още той.

Проф. Проданов обясни, че основната сума е за системата за мониторинг, а не за самите устройства. Той допълни, че подобни гривни могат да се поставят и на лишените от свобода, които работят на външни обекти, или излежават наказания в общежития от открит тип. Устройствата могат да закесат премахване или нарушаване на целостта им, като те имат и изпитателен характер, допълни проф. Проданов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България