Зам.-министър Николова: Зелените градове се развиват по законите на природата

Зелените градове като начин на функциониране наподобяват природните цикли. За да постигнем това, са необходими последователни усилия за промяна на мисленето, начина на живот и навиците на хората, модернизиране на градските системи и инфраструктурни решения“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при откриването на конференцията „План за действие за „Зелен град“, организирана от Столичната община и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от МОСВ.

Основен принцип в работата на МОСВ е да привлича и насърчава участието на заинтересованите страни в процеса на разработване и прилагане на екологичните политики – за управление на качеството на въздуха, водите, биоразнообразието, намаляване на вредното въздействие от шума, ограничаване на замърсяването на градската среда и оползотворяване на отпадъците. „Градовете са нашите естествени партньори в прилагането на политиките по опазване на околната среда и устойчиво управление на природните ресурси“, заяви Николова. Тя подчерта, че министерството ще подкрепя общините и в бъдеще с експертиза и финансовите инструменти – ОПОС, ПУДООС, НДЕФ, както и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Финансирането е насочено към основните приоритети на МОСВ – качество на атмосферния въздух, опазване и добро управление на водите, увеличаване дела на оползотворяване и рециклиране на отпадъците, ограничаване на изменението на климата.

„София е лидер във въвеждане на добри практики и разработване на ефективни модели, които след това се използват успешно и в другите градове“, подчерта зам.-министър Николова. Планът за „Зелен град“ на София, финансиран от ЕБВР, ще бъде готов през лятото на 2019 г. и ще предложи интегриран подход за устойчиво екологично развитие, както и проекти за реализация през следващите 5 години. „За София това е възможност да почерпим сериозен опит и нови идеи за развитие, които да направят града още по-зелен“, каза зам.-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова. Столична община е първата в България, която се включва в инициативата „Зелени градове“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България