Зам.-министър Росица Димитрова: Случаите на изоставени деца показват като основен пропуск на институциите работата с родителите

Случаите на изоставяне и дори умъртвяване на бебета и малки деца показват като основен пропуск на институциите работата с родителите. Това заяви пред БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

"Ние имаме разписано законодателство, имаме добри разпоредби. Все още липсва спойката, за да имаме наистина ефективни резултати, свързани най-вече с превенцията и подкрепата на семействата. Това, което имаме като пропуск в момента в системата за закрила на детето, е какво правим и какво се случва с работата с родителите. Ако ние активно не работим с родителите да се върне детето обратно в семейна среда, няма как да изискваме последната мярка за закрила, каквато е настаняването в 24-часова услуга, да бъде само възможност за кратък период от време. Най-доброто е детето да бъде в биологична среда.", коментира Димитрова.

За първата половина на годината има регистрирани 1872 случая на намерения за изоставяне на деца, в 1282 от тях родителите са се отказали впоследствие и са решили да отгледат децата, добави заместник-министърът на труда и социалната политика.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България