Зам.-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен: Полша трябва да спре да третира ЕС като машина за пари

Полша трябва да спре да третира Европейския съюз като машина за пари и в бъдеще да има по-значителен финансов принос, заяви днес заместник-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен, цитиран от "Ройтерс".

„ЕС не е просто машина за пари или крава, която можете да доите. Очакваме по-значителен принос от Полша за бъдещето на Европа“, каза Катайнен, чийто ресор е работни места и растеж, пред журналисти във Варшава.

Той подчерта още, че полското „икономическо развитие е забележително“ благодарение на членството в ЕС, посредством което страната е получила фондове в размер над 100 млрд. евро. Но отбеляза, че Варшава се е поставила в по-слаба позиция в рамките на общността заради конфликта с Брюксел за върховенството на закона.

Процедурата по чл. 7 може теоретично да доведе до загуба на правото на глас на Полша в ЕС, но еврокомисарят призна, че този процес не е предизвикал особен отговор от Варшава.

Според него Полша е готова за членство в еврозоната, въпреки че управляващата партия „Право и справедливост“ смята, че страната може да приеме единната валута, когато икономиката ѝ стигне мащаба на германската.

Полша днес е домакин на среща на лидерите на страни от Централна и Източна Европа, които са се присъединили към ЕС през последните 15 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа