Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровски: ЕК подкрепя усилията за постигане на единство в Испания

Европейската комисия подкрепя усилията за постигане на единство в Испания. Това каза днес заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. Така Брюксел отново засвидетелства доверието си в испанските власти и в премиера Рахой, съобщи БНТ.

"Ние вярваме на испанските институции, на премиера Рахой, с когото председателят Юнкер е в постоянен контакт, както и с всички политически сили, които работят за разрешаване на кризата в рамките на испанската конституция. Ние подкрепяме усилията да се преодолее разделението, и да се осигури единство и уважение на испанските закони!", каза Валдис Домбровски.

Един ден след речта на Пучдемон позицията на Европа към ставащото в Каталуния продължава да е предпазлива.

Д-р Албена Азманова преподава политология в Брюкселското училище за международни отношения към университета в Кент. Според нея Европейската комисия няма да промени кардинално досегашния си курс, но ще посредничи неофициално между испанските и каталунските власти.

"Европейският съюз не може да промени официалната си позиция, която е, че това е въпрос на вътрешни работи на Испания и той направи само едно изказване, че със сила не се постигат мирни разрешения", заяви Азманова.

Тя смята, че има противоречие в европейската позиция, защото Брюксел е критичен към нарушаването на основните права и свободи в Полша и Унгария, а не реагира, когато същото се случва в Каталуния. Затова всеки европейски граждан може индивидуално да подаде оплакване срещу Испания.

"Аз пуснах такова оплакване до Европейската комисия преди два дни. Процедурата е, че до една година трябва да се даде отговор. Надявам се тогава да стигне и до Върховния съд. Но такава форма на протест поне би трябвало масово да се прави от самите граждани", поясни Амазова.

Политологът смята, че Пучдемон е създал интересна и умна ситуация, защото е заявил независимостта на Каталуния, но все пак не я обявил официално. Неговата стратегия е да се чуе не само гласът на тези, които искат независимост, но и на всички, които искат промяна на конституцията и равенство между различните региони.

"Конституцията на Испания не създава равенство между различните региони. Това трябва да се отработи чрез промяна на конституцията. На Каталуния се отнема правото на фискална автономност, която е дадена на Навария и Баския например", каза Азманова и прогнозира, че ако Каталуния получи по-голяма политическа и фискална автономия, това било възможен изход от кризата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа