Зам.-председателят на СОС Милка Христова: Кой разреши върху паркоместа по ул. "Съборна" да паркират маси и столове?

"Кой от Столична община даде разрешение върху част от паркоместата по улица "Съборна" известно заведение да "паркира" маси и столове и по коя наредба го направи?" Това пита заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова. Става въпрос за известен ресторант, който се намира в близост до площад "Света Неделя". Това съобщиха от пресслужбата на БСП София.

Както е известно, преди няколко месеца Столичният общински съвет взе решение за удължаване на пешеходните зони в идеалния център на града. Една от промените засягаше именно улица "Съборна". От южната страна беше премахната зоната за паркиране с цел да бъде създадено по-голямо удобство за пешеходците като бъде свързан бул. "Витоша" с Градската градина през площад "Света Неделя" и ул. "Съборна".

"От няколко дни в частта, в която е разрешено паркирането, върху 6 или 7 паркоместа, се появиха маси и столове, подредени на платформа и заградени от саксии с оградни храсти. Изглежда това ще бъде лятна градина към известния ресторант. По-точно - лятна градина, разположена върху пътното платно, обясни Милка Христова. '"Много бих искала да знам по кои наредби на Столична община е дадено разрешение това да се случи. Защото аз, в ролята си на заместник-председател на СОС, не знам да има такава наредба, която да разреши върху уличното платно да бъдат подредени маси и столове на заведение. Чии са тези места за паркиране? За служебен абонамент за паркоместа има особен ред. Ако предположим, че това заведение си е платило служебен абонамент, върху тези места трябва да бъдат паркирани моторни превозни средства, а не маси и столове. При служебния абонамент обаче има ограничения на броя места, които може да бъдат наети. А в случая говорим поне за 6-7 оградени места".

Милка Христова настоява от Столична община да обяснят на гражданите кой стопанисва заградените паркоместа, заплаща ли някой абонамент за тях, кой събира средствата от този абонамент и на какво основание.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България