Западен десант в Скопие за референдума

Македонският премиер Зоран Заев (вдясно) увери генсека на НАТО Йенс Столтенберг, че очаква референдумът за името на Македония на 30 септември да бъде успешен.

Генсекът на НАТО агитира за подкрепа на сделката за името с Атина

Президентът: НАТО и ЕС не трябва да са алиби за лош договор

Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг призова македонците да одобрят споразумението с Гърция за новото име на страната си, за да може тя да стане член на пакта, предаде МИА.

“Ако споразумението бъде одобрено, ще бъдете приети в НАТО. Надявам се следващата ми визита тук да е вече в членка на алианса”, обяви Столтенберг в Скопие, където се срещна с ключови държавни лидери.

“Искаме да видим вашата страна успяла. Само народът ви може да реши как да извърви този път - вашето бъдеще е във вашите ръце, докато ние ви чакаме в НАТО”, каза Столтенберг след разговорите си с премиера Зоран Заев. Той пък от своя страна увери госта, че референдумът на 30 септември за новото име на Македония ще бъде “още едно успешно предизвикателство”.

В доста по-остър тон се изказа президентът Георге Иванов, който също разговаря със Столтенберг. Иванов припомни, че Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО през 2008 г. и оттогава има активен принос в международните мироопазващи мисии, като с това е заслужила мястото си в НАТО без нуждата от допълнителни условия. “Вярвам, че истинското място на Република Македония е в ЕС и НАТО и аз ще продължа да защитавам нашите стратегически цели”, каза още президентът. Като противник на постигнатото от правителството на Зоран Заев споразумение с Атина за името “Република Северна Македония”, Иванов подчертал, че ЕС и НАТО в никакъв случай не трябва да бъдат алиби за един лош договор.

След посещението на Столтенберг Скопие посреща утре Себастиан Курц - канцлер на Австрия, която председателства ЕС, а в събота на визита в Македония пристига канцлерката Ангела Меркел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа