Западните Балкани са във фокуса на разговорите на правителството с представителите на ЕК

Темата за сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона е във фокуса на разговорите на министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с генералния секретар на Европейската комисия Александър Италианер и началника на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер. Представителите на Комисията са на двудневно работно посещение в София, съобщиха от правителствената пресслужба.

На среща в Министерския съвет днес премиерът запозна делегацията от ЕК с напредъка по подготовката на страната ни във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС и със срещите на най-високо ниво, предвидени в календара на форума. Сред тях е и Срещата на върха, посветена на Западните Балкани. Планирано е тя да се проведе в София през месец май 2018 г. Инициативата е продължение на дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

Срещата се очаква да бъде председателствана лично от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на нея да присъстват държавните глави или правителствените ръководители на всички страни-членки на евросъюза. „Заявяваме желанието на София за тясно взаимодействие с институциите на ЕС с цел успешната организация на Срещата и постигането на максимален резултат от нея“, заяви премиерът Борисов по време на срещата и посочи, че по-рано през седмицата е провел телефонен разговор по темата с Доналд Туск.

Министър-председателят изтъкна, че девизът на председателството "Съединението прави силата" е израз на волята на България да работи за сближаването, разбирателството и повишаването на конкурентоспособността и стабилността на европейските страни. „Работим и с нашите колеги от настоящето Естонско председателство, за да се гарантира максимална приемственост на досиетата, отворени по време на тяхното председателство“, отбеляза той.

По време на срещата на г-н Италианер и г-н Селмайер с членовете на кабинета, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова представи основните приоритети на страната ни, заложени в програмата на българското правителство по време на шестмесечното председателство и даде заявка то да е балансирано, отворено към гражданите на ЕС и най-вече – Балканско председателство. Тя ги запозна с амбицията на страната ни да бъде дадена ясна европейска перспектива за гражданите на държавите от Западните Балкани, с идеята за изграждането на свързаност между страните – икономическа, енергийна, транспортна, инфраструктурна, комуникационна и дигитална свързаност, както и гарантирането на мира, сигурността и просперитета на района.

„Не искаме да даваме фалшиви надежди и очаквания на тези страни, но трябва да им дадем ясна оценка къде са, какво са постигнали, какво могат да направят по пътя на тяхната европейска интеграция“, обясни министър Павлова.

Тя очерта и останалите приоритети на Българското председателство, свързани с гарантирането на сигурност и стабилност за гражданите на общността, насърчаване на предприемачеството и иновациите, грижа за перспективата пред младите хора, бъдещето на кохезионната политика като фактор на сближаването в европейското общество. Във фокуса на Българското председателство ще е и устойчивото развитие на страните от Дунавския и Черноморския регион.

Българското председателство ще получи подкрепата на Комисията за постигане на заложените приоритети в интерес на единството и солидарността в Съюза, както и за създаване на силен икономически растеж в ЕС. Ще работим приоритетно за стартирането на работата на Службата на Европейския прокурор. Имаме готовност за засилване на диалога, свързан с борбата срещу тероризма и разчитаме на България за задълбочаване на трансграничните партньорства на Европейския съюз, посочиха Александър Италианер и Мартин Селмайер. Те потвърдиха намерението на Комисията да продължи да настоява за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и постигане на взаимна съвместимост на информационните системи за сигурност, управление на границите и миграцията.

В програмата на генералния секретар на ЕК Александър Италианер и началника на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер са предвидени и срещи с председателя на Народното събрание Димитър Главчев и с председателите на парламентарни комисии. На тях ще бъде обсъдено провеждането на шестте срещи от т. нар. „парламентарно измерение“ от програмата на Българското председателство.

На всички срещи от българска страна ще присъстват министър Лиляна Павлова и постоянният ни представител към Европейския съюз Димитър Цанчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика