Запечатват магазини само за тежки нарушения

При запечатване на търговския обект ще се гледа не само конкретното нарушение, но и цялостното данъчно поведение на търговеца.

Данъчните няма да се затварят търговски обекти за несъществени пропуски

Предлагат промени в Закона за ДДС

НАП дава нови указания на служителите си

Данъчните ще затварят търговски обекти като магазини и ресторанти само при тежки нарушения. Това се разбраха на среща експерти от Националната агенция по приходите с членовете на Българската стопанска камара, в която влизат хотелиери, туроператори, ресторантьори, превозвачи, онлайн търговци, разработчици на софтуер и др.

За целта НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, както и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма да водят до запечатване на търговския обект.

Работна група от представители на бизнеса и данъчните ще обсъдят затварянето на търговски обекти и предварителното изпълнение на принудителната мярка. Според бизнеса тя създава значителни затруднения и трябва да бъдат обсъдени конкретни критерии, при които данъчните ще престъпват към нея. При прилагането на мярката ще се гледа не само конкретното нарушение, но и цялостното данъчно поведение на търговеца.

От приходната агенция поеха ангажимент да актуализират в кратки срокове указанията към служителите си кога могат да пристъпват към запечатване на обекта.

Всички въпроси по прилагането на Наредба Н-18 ще бъдат систематизирани и обсъдени в отделни работни групи с участието на НАП и бизнеса, беше договорено още на срещата.

Експертите на приходното ведомство продължават дискусиите с основните икономически сектори, увериха от НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес