Запечатват обекти на данъчни нарушители дори и след прехвърляне на собствеността

Занапред данъчните власти ще запечатват търговски обекти, които са уличени в нарушения, дори и собствеността да е прехвърлена на трето лице. Това съобщиха от ТД на НАП във Велико Търново.

"От началото на годината в интернет страницата на приходното ведомство са изнесени списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в които органите по приходи на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции", информират от данъчната служба.

От агенцията обясняват, че през 2017 г. са били отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването на обект като административна мярка.

"Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона", допълват от НАП.

Условието за това е към момента на запечатване на обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че санкцията ще бъде наложена. Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящата крайна мярка. "До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване", подчертават от НАП в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари