Записват ресторанти като онлайн търговци

Крайният срок за подаване на документите в НАП е 29 март

Правилата не важат при оферти за лични вещи

Ресторантите, които имат собствени сайтове и предлагат доставка на храна до дома, трябва да се регистрират в НАП като онлайн търговци. Същото се отнася и за хотелите със собствен сайт, от който може да се направи резервация, обясниха за “Труд” данъчни експерти. Като няма значение дали плащането за стаята в хотела или доставената храна може да стане онлайн или по интернет може да се направи съответно само резервацията или поръчката.

Търгуващите в интернет трябва да декларират електронните си магазини в НАП до 29 март 2019 г. Целта е НАП да получи информация за всички онлайн търговци и така да се затегне контролът върху продажбите в интернет. Положителният ефект за гражданите пък ще бъде, че при онлайн пазаруване всеки ще може да провери в регистъра на НАП дали даден сайт е регистриран и плаща данъци. Така възможностите за измами от фалшиви сайтове значително ще бъдат намалени.

Срокът на регистрация до 29 март важи за лицата, които в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си, обявиха от НАП. Изискването важи за граждани и фирми, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е като регулярна търговска дейност, и не засяга хората, които инцидентно пускат обяви в мрежата за продажба на лични вещи.

Регистрацията на онлайн магазините става само по електронен път чрез сайта на НАП и електронен подпис. При регистрацията трябва да се посочи кой стои зад сайта за електронна търговия - кое физическо или юридическо лице го оперира. Трябва да се посочат имена, адрес и телефон за връзка. Търговците трябва да посочат дали продават в собствен сайт или използват платформа за онлайн търговия, както и какъв софтуер използват за сайта, къде е хостван и какви стоки продават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес