Заплатите в плик топят бюджета с 400 млн. лв.

НАП изпраща имейл с официалния доход на всеки новоназначен работник

Отказваме се от 60 хил. лв. при недеклариран труд

Държавата губи 400 млн. лв. годишно от заплати в плик. Това пресметнаха от НАП по време на кръгла маса по темата. Най-уязвими са служителите в малки фирми в сферите търговия, туризъм, транспорт, инженерни услуги и реклама. А рисковите работодатели заемат голям дял от 60%.

От недекларирания доход губи най-много служителят, заради своите осигурителни права, като всеки може да пресметне сумите на www.zaplatavplik.bg. Калкулаторът е разработен съвместно между НАП и Инспекцията по труда, за да изчислят кой колко губи от скритите осигуровки. "Ако, например, човек получава 1000 лв. в действителност, но работодателят му плаща осигуровки на сумата от 500 лв., дългосрочната загуба с калкулатора, който сме разработили, показва загуба в размер над 60 хил. лв.", каза шефът на дирекция Комуникации в НАП Росен Бъчваров. Загубите идват от по-малки суми, които ще получат работниците при майчинство, болнични, обезщетения за безработица и пенсии.

Една от мерките срещу заплатите в плик, която приходната агенция планира да предприеме, е да изпраща имейл с декларираната заплата на всеки новоназначен служител. На въпрос защо работодателите плащат заплати в плик, Росен Бъчваров обясни, че най-вероятно ги тласка това, че осигурителната тежест за работниците е тройно по-висока от плащането на корпоративния данък. Той допълни, че над 97% от данъчните приходи се формират от доброволно внасяне на сумите.

„Докато служителите се притесняват, че ще изгубят работата си, ако подадат сигнал, припомняме, че всеки може да го направи анонимно в Инспекцията по труда”, каза Дина Христова от институцията. "Най-често сигналите се подават за работното време и заплащането на труда, а не толкова за условията на труд”, допълни тя. От началото на годината до октомври в Инспекцията са подадени общо 5000 сигнала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари