Заплатите на танкистите по-високи поне със 100 лева

София не дава войници за Бундесвера

Възнагражденията на служителите в отбраната през 2019г. ще бъдат увеличени средно с 10 %. Това предвиждат разчетите на военния бюджет догодина. В сравнение с тази той е увеличен с 223 млн. лв. От тях разходите за личен състав, в които са включени и увеличението на заплатите, са 84,2 млн. лв.

„Труд” обаче научи, че десетпроцентното увеличение няма да е на калпак. Специално за войнишкия състав то ще е най-голямо за бойни специалности, за които няма мераклии- танкисти, механик-водачи, мерачи, пълначи, шофоьори и т.н. При тях увеличението ще е най-малко със 100 лв.

„Целта е да се попълнят вакантните места, защото службата в такива войскови части е тежка и няма мераклии за наемни бойци”, обясниха командири.

Междувременно стана ясно, че германската армия ще търси кадри от страни в ЕС. Бундесверът имал нужда от медицински персонал и IT-специалисти. България е реагирала въздържано на поканата заради риска от изтичане на кадри. Такива опасения е изразила и Румъния и повечето страни от Източна Европа. Само Чехия и Дания са реагирали положително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България