Заплахата от Ал Кайда

20 г. от атентатите в Найроби и Дар ес Салам

Кения и Танзания отбелязаха 20-годишнината от атентатите срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салам, които ознаменуваха появата на Ал Каида на международната сцена и промениха отношението на хората към личната им сигурност.

На 7 август 1998 г. мощна експлозия разрушава посолството в Найроби. Минути по-късно следва взрив и в Дар ес Салам. Загиват 224 души, а 5000 са ранени. Кървавият ужас печели световна известност на Осама бин Ладен. Три години по-късно той замисля най-смъртоносните атентати - на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, където загиват над 3000 души.

Според Лорънс Райт, автора на наградената с "Пулицър" книга "Скритата война", Бин Ладен избрал тези мишени по няколко причини. Той осъдил разполагането на американски войници в Сомалия и плана на САЩ за разделяне на Судан, където той живя 5 г. преди да бъде експулсиран през 1996 г. Райт подчертава обаче, че основната цел е била "САЩ да бъдат примамени в Афганистан". Тази цел бе постигната.

След атентатите САЩ нанесоха удари по Судан и Афганистан“, коментира Даниъл Байман, експерт по борбата срещу тероризма. Според Байман ударите накарали талибаните да "се обвържат по-тясно" с Ал Каида и са укрепили имиджа й като противопоставяща се на САЩ.

„С атаките в Найроби и Дар ес Салам Ал Каида за първи път показа, че може да нанася удари навсякъде", добавя Байман.

Годините след 11 септември минаха под знака на "борбата срещу тероризма", започната от президент Дж. Буш и американските военни операции в Афганистан, Ирак и Пакистан В същото време Ал Каида се превърна в източник на вдъхновение за много движения по света, които увеличиха атаките в Близкия Изток, на о. Бали, в Мадрид, Лондон и Париж.

В последните години общественото внимание бе отклонено от Ал Каида и насочено към съперничещата си с нея "Ислямска държава" (ИД), която завоюва големи територии в Ирак и Сирия и вдъхнови нападения на "вълци единаци".

Но ИД загуби в последно време част от завоюваното. Експертите предупреждават за активизиране на Ал Каида, която междувременно се укрепи.

От БTA със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения