Заплахата Русия и Китай

Обединени в блок, те стават опасни

САЩ трябва да запази единството на Европа

В класическата комедия от 80-те години на миналия век „Ловци на духове“ героите имаха едно важно правило, засягащо техните мощни оръжия, които изстрелваха дълги лъчи, смъртоносни за привиденията: „Само не преплитайте лъчите им“. Сега, когато САЩ и техните съюзници наблюдават продължаващото сближаване между Русия и Китай, струва си да се вслушат в този съвет - всяка една от тези страни е опасна сама по себе си, но, ако те се обединят, ще станат истинска световна заплаха. Това сближаване, което потенциално може да прерасне в единен блок, господстващ на евразийския континент, вероятно, ще стане най-важната геополитическа тенденция на XXI век.

Има определена логика в стремежа на Русия и Китай да укрепят връзките си. Китай постепенно се превръща в световна държава, броят на населението му е огромен, обаче не му достигат най-важните природни ресурси. Руската икономика отслабва, нейното население намалява, но на територията u се намират огромни запаси от такива ресурси, като гори, вода, минерални суровини, злато, петрол и природен газ. Русия и Китай имат дълга обща граница. Двете страни представляват авторитарни режими, в които управлява една партия и един човек. Освен това, те са обединени от антипатията към Запада като цяло и ненавистта към САЩ, по-конкретно. Това е напълно достатъчно, ако не да се създаде официален военен съюз, то най-малкото да се укрепи сътрудничеството.

Докато Европа продължава да се бори със своите проблеми - Брекзит на север, недоволството на Италия от действията на ЕС на юг, възхода на авторитаризма в Полша и Унгария на изток - способността на този континент да запази партньорските си отношения със САЩ намаляват. Тази слабост повишава ценността на руско-китайското партньорство в очите на Москва и Пекин.

За момента това означава, че САЩ и техните съюзници трябва да се концентрират върху събирането на разузнавателни данни, които ще позволят да се разберат възможните последици от това сътрудничество, да направят всичко възможно, за да запазят единството на Европа.

(Със съкращения, превод БГНЕС)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения