Заповед: До три погребения на ден в Севлиево

Общинска заповед ограничава погребенията в Севлиево до три на ден, и то в определени часове. Първото погребение за деня трябва да се проведе в 11 часа, второто в 13 часа, а третото - в 14,30 часа. Това гласи едно от първите решения на новосформираното общинско предприятие „Обреди“ в Севлиево.

„Какво сега, забраниха ни да умираме. Ако си отидат повече от трима души, няма да ги погребат ли“, питат гневни жители на Севлиево. Според тях наредбата е в услуга на общинска служителка, чието семейство има погребална агенция.

Служителите на община Севлиево заявиха, че проблемът не е в наредбата, а в начина, по който е написана.

„Заповедта в начина, по който е издадена, буди недоумение у хората. Първият момент, който налага нейното издаване, е регламентиране на часови графици, в които могат да се извършват погребения в светлата част на деня с оглед на технологичния процес, който е в самото предприятие“, заяви пред „Труд“ заместник-кметът по „Хуманитарни и социални дейности” в Севлиево Красимира Йорданова.

Другият момент, който наложил график на погребенията, бил, че повечето хора се полагат в стари, вече използвани гробове, за които е нужно повече време, за да бъдат подготвени.

Заместник-кметът поясни, че според данните от статистиката, която води общината, в не повече от 20 дни от месеца има по три погребения. Въпреки това Йорданова обещава, че ако починат повече от трима души, те ще бъдат погребани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България