Заповед за арест за жената на Цветан Василев (обзор)

Заповед за арест на жената на Цветан Василев - Антоанета Василева, е издадена на 24 март т.г., съобщиха от държавното обвинение. Предполага се, че в момента тя е в Сърбия заедно със съпруга си. От прокуратурата уточниха, че Василева е обявена за международно издирване, за нея е издадена европейска заповед за арест и е пусната молба за екстрадицията й. Бившата преподавателка от УНСС ще бъде задържана за 72 часа веднага щом се появи в България. Това стана ясно днес в Софийския апелативен съд (САС). На 20 март т.г. срещу нея задочно са повдигнати обвинения за пране на пари. Прокуратурата твърди, че през 2012 г. жената на Василев е купила къща на брега на Женевското езеро за 20 млн. швейцарски франка, “дарени” й от съпруга Цветан Василев. Според обвинението въпросните пари са част от присвоените от банкера беглец милиони от КТБ.

Днес адвокатите й за втори път обжалваха 72-часовия арест, който й бе наложен от прокуратурата. САС обаче определи, че в закона няма процедура, която да позволява да се обжалват прокурорски постановления. Апелативните съдии заявиха още, че не могат да се произнасят по нещо, което не се е състояло, а именно ареста на Василева. “Действително за тази мярка за неотклонение няма разписана никаква процедура в НПК”, заяви адвокатът на Василева - Константин Симеонов. Такова бе и становището на Софийския градски съд от 30 март т.г. С решението на въззивната инстанция производството по обжалване на ареста се прекратява. Преписката за пране на пари срещу Цветан Василев и жена му е още от 2014 г.

Тогава материалите бяха отделени от мегаделото КТБ. На 24 октомври 2016 г. съпругата на Василев бе призована и да даде показания в столичното следствие, но не дойде. Мъжът й не е привлечен като обвиняем по това производство. Срещу него се води друго производство от спецпрокуратурата. В края на март спец­прокурор №1 Иван Гешев изрази надежда, че мегаделото за източването на КТБ ще бъде внесено в съда до август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право