Запорираха банковите сметки и автомобилите на общината в Сливен

Банковите сметки и служебните коли на общината в Сливен са запорирани заради предявен от МОСВ иск в размер на близо 4,5 млн.лева. Кметът Стефан Радев потвърди информацията чрез пресцентъра на местната администрация.

Претенцията е заради първия воден цикъл на града, който се провали при управлението на кмета Йордан Лечков след скандал с изпълнителя. Проектът бе наказателно спрян от ЕС още на първите няколко километра нови тръбопроводи след множество постъпили сигнали за нередности. По-късно работата по водния цикъл бе възобновена, но в други параметри, при кмета Кольо Милев. Строителните дейности бяха довършени от сегашния кмет Стефан Радев.

Водният цикъл на Сливен излезе златен и за сливенските данъкоплатци. Случаят обрасна в съдебни дела, някои от които ще се точат още години занапред. Последното приключило дело, за което наскоро кметът Радев съобщи, бе пред Арбитражния съд. Общината ще трябва да плати на изпълнителя - сливенската фирма "Булгейт", 1 млн. лева по първия воден цикъл. Преди това Сливен бе осъден да плати на фирмата 5 млн. лева обезщетение за това, че договорът й за изпълнение на европроекта е бил прекратен едностранно, в нарушение. Отделно в сметката са огромните средства за разноски, които общината плаща по съдебните дела.

В момента община Сливен е в режим на финансово оздравяване заради огромните наследени задължения. Не малка част от тях бяха погасени чрез пласирана общинска облигационна емисия за 25 млн.лева, но оздравителните мерки продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България