Запорираха всички банкови сметки на община Чепеларе

Снимка: Уикипедия

Запор на всички банкови сметки на община Чепеларе e наложен от частен съдебен изпълнител. Общата сума, която общината дължи по три изпълнителни дела е над 86 хил. лв. Запорът е от 9 януари. Делата срещу общината са заведени от адв. Кирил Иванов, който години наред е бил нает от общината. Новият кмет обаче е поискал от адв. Иванов справка за свършеното от него за 70-те хил. лв., които общината му дължи, информира БТВ.

"Виждате, че сумата не е малко и е естествено, когато някой човек получава пари за някаква дейност, да се дават отчети, а такива в общината липсват", посочи Боран Хаджиев, кмет на Община Чепеларе. Адвокат Иванов твърди, че дейността му е документирана. "И по всяко едно дело може да се провери, дали делото е водено, на каква инстанция, какъв хонорар. Съответно дали е по минимални размери или нещо превишено, но така или иначе - нищо не се договорихме с настоящия кмет и нещата останаха висящи", посочи юристът.

Договорът за абонаментно правно обслужване е от 6 ноември 2015 г, на стойност 1000 лв. месечно. "Оказа се, че през изтеклия период той е един от доста скъпите адвокати. Сумите, които са му изплатени през този период са 98 624 лв. Той предявява искове за още 73 548 лв. от тази сума 6 584 лв. са му платени. Значи общо за целия период г-н Иванов ни струва 172 272 лв. на общината или средно около 3 445 лв. на месец.

Бившата кметица се изказа в подкрепа на адвоката. По думите ѝ той е трябвало да получи висок хонорар заради важно дело за милиони, което е водел от името на общината. "Тъй като материалния интерес е над 3 млн. лв., нормално е адвокатският хонорар да е голям. Вие знаете, че по Закона за адвокатурата си имат съвсем нормална ставка и параметри, които да се спазват при определяне на адвокатския хонорар. На стария адвокат задълженията бяха изплатени, а на новия адвокат сключихме споразумения поради факта, че общината не разполагаше с достатъчно финансови средства", коментира Славка Чакърова, бивш кмет на Община Чепеларе в периода 2015-2019 г.

Адвокат Иванов е убеден, че общината е спечелила от услугите му. Практика е общините да ползват външни адвокати, а тежкото финансово състояние на Чепеларе е от години. Сега общината отново ще разчита на правни услуги от външен юрист, за 1 200 лв. на месец. В края на декември м.г общината също е била със запорирани сметки, но е постигната договорка с фирмата за начина на издължаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България