Започват изследвания за наличие на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня у нас

До края на седмицата стопанисващите дивеча във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за трихинелоза и Африканска чума (АЧС). Това съобщиха от пресслужбата на Изпълнителната агенция по горите.

40000 бр. са комплектите, които вчера са получени от регионалните дирекции по горите и предстои получаването им от всички структури, стопанисващи дивеча в България.

С писмо от 6 юли 2018 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите са изпратени указания за необходимите мерки, които трябва да се вземат от ловците при отстрел на дива свиня. Комплектът за взимане на проби съдържа вакутейнери за кръв, контейнери за органни проби, пликове, писмо. В писмото се описват датата и мястото на отстрела, възрастта, пол, килограми на дивата свиня. Пробите се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от БАБХ. Списъкът с лабораториите и техните адреси са изпратени с указанията, като е предвидено намаление на цената за изследване на месото от дива свиня. Тези изследвания за трихинелоза и АЧС са задължителни и отговорността е  на ловците.

Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби .

Изпълнителна агенция по горите отново призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените мерки от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите във връзка с опасността от навлизането на африканска чума при дивите свине и за ограничаване разпространението на заболяването.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България