Започват нови разкопки в резервата "Марцианопол"

Затворници ще помагат на археолозите

Нови разкопки започват в пределите на археологическия резерват "Марцианопол" в Девня. Тази есен ще бъде проучено карето зад античната Vila Urbana, върху чиито уникални подови мозайки е изграден Музеят на мозайките, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Разкопките на обекта с площ около 70 кв. м ще се извършват от затворници на лек режим, а работата се финансира от Министерството на културата с 15 000 лв. "Проучваме този терен от 2 г. Целта ни е да завършим, като разкрием колкото се може повече архитектура от руините на римския град, а после да ги адаптираме в околомузейното пространство", поясни д-р Кузов.

Той изрази надежда финансиране да има и за 2019 г., за да се проучи пространството пред местната поликлиника, откъдето се предполага, че е минавала главната улица на Марцианопол. Той се счита за един от най-добре запазените археологически обекти у нас. Още през 50-те години на миналия век в резервата е била открита епископска базилика, което потвърждава данните от историческите извори, че Марцианопол е бил важен християнски център в пределите на Римската империя. И до днес обаче базиликата не е проучена докрай, тъй като е била засипан със земна маса, за да не се руши и да не я разграбят иманяри. Реставрацията и консервацията й ще струват стотици хиляди левове, коментира д-р Кузов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"