Започват отново разкопки на "Туида" в Сливен, музеят търси ученици-доброволци

Регионалният исторически музей в Сливен възобновява проучванията на късноантичната и ранносредновековната крепост „Туида”. "Разчитаме на помощта на доброволци, като най-вече се надяваме да се включат гимназисти с интерес към историята и археологията" - каза археологът Николай Сираков, директор на музея. Той ще е и ръководител на новите проучвания.

"Досега е изследвана укрепителната система на съоръжението. Идеята е да се довърши проучването и на централната административна сграда, да влезем в центъра на крепостта. Очакваме, че ще получим нови данни за създаването й, както и за това дали е имало живот на хълма, макар че вече има сведения за това” – обясни Сираков. Работата ще започне в средата на септември.

Крепостта заема хълмист терен от десетки декари площ. „Туида” бе реновирана преди няколко години за 5 млн.лева по европейски проект и е най-новият туристически обект в Града под Сините камъни.  Проучванията ще се извършват паралелно с дейността на екипа на „Туида” и вероятно ще направят още по-атрактивни посещенията на туристите.

Местността Хисарлъка, където се намира крепостта, е била  обитавана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. Съоръжението е имало важна отбранителна роля, разрушавано е неведнъж и е възстановявано. На него е имало култов и жилищен комплекс, казарми, зърнохранилища, административна сграда. Сред откритите находки са тракийски светилища, печат на княз Борис I, колективна находка от железни оръдия на труда, богата керамика и други артефакти, както и кости на няколко вида птици, част от които са вече изчезнали в местната природа. През 2012 г. “Туида” за пореден път влезе в националните новини, след като Николай Сираков и колегите му разкриха, че крепостта е имала подземен тунел, който я свързвал с река Новоселска. Стръмният тунел от 5-6 век е бил използван за доставяне на вода от реката, както и за бягство при нападения. В една от нишите на тунела бе намерена запазена свещ за осветление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони