Започват проверки на храната в бургаските детски градини и училища

Агенцията по храните започна извънредни проверки в Бургас в търсене на неизрядни доставчици на храна в детските градини и училищата. Инспекторите ще следят под лупа дали всички млечни и месни продукти, хлябът, лютеницата и олиото, с които се готви на децата, са по утвърден държавен стандарт.

В една от бургаските детски градини продуктите се поръчват ден за ден, за да са пресни.

„Някой път развалени ябълки има вътре в чувала, в касетката картофи по същия начин. Значи ние тук като ги приемем, връщаме", обясни директорът на ОДЗ "Раковина” Владка Димитрова пред bTV.

„Маргарините не се допускат за храна в детски заведения. Температурата за съхранение на яйца е от +5 до 18 градуса, в случая правилно е съхранението на яйцата, разрешава се само клас А", разяснява д-р Мария Кутлева – глaвен инспектор - БАБХ – Бургас.

Въпреки здравословното меню в училищния стол по-големите деца се изкушават да хапват и допълнително.

Купонът за обяд включва супа, основно ядене и плод. „За три лева на този етап успяваме да ги храним", коментира Георги Мермеклиев - управител на фирма за училищно хранене.

По-големи компромиси с качеството се правят със закуските, когато цената им падне под 50 стотинки.

„Нашата кайма струва два пъти по-скъпо от външните павилиони. С тези цени, на които ние пазаруваме, не сме конкурентни на павилионите, залепени за училищата", посочи Мермеклиев.

Наредбата за здравословното хранене не обхваща павилионите за закуски извън училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България