Започват съвместните тренировки в многонационалното учение в Ново село

Снимка: Архив

Съвместните тренировки в рамките на многонационалното тактическо учение с бойни стрелби „EAGLE SENTINEL 17“ започват днес. Те се провеждат в рамките на четири дни на учебен полигон „Ново село“ и в тях участват над 800 военнослужещи от България, САЩ, Грузия и Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Целта на учението е изграждането и усъвършенстването на способности при провеждането на съвместни операции, подобряване на оперативната съвместимост между въоръжените сили от страните-участнички, както и отработването на тактически бойни действия при провеждане на съвместни операции в многонационална среда.

От българска страна в учението участват: танков взвод от Центъра за подготовка на танкови специалисти – Сливен с танкове Т-72, 3-та самоходна артилерийска батарея от състава на 20-ти самоходен артилерийски дивизион в Ямбол със 122-мм самоходни артилерийски установки 2С-1 и самолети Су-25 от Базата за предно разполагане „Безмер“.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа ще вземат участие пехотен батальон, поддържащо подразделение, артилерийски взвод и авиационни формирования, въоръжени с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“, 155-мм самоходни гаубици, хеликоптери АН-64 „Апачи“ и спомагателна колесна техника.

Гърция ще провежда тренировъчни действия с една пехотна рота с танкове „Леопард-2“, системи за ПВО ASRAD и хеликоптери AH-64 “Апачи“ и СН-47 „Чинук“.

Грузия ще се включи в съвместните тренировки с една пехотна рота с щатно въоръжение и екипировка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България