Започва възстановяването на щетите след бурните ветрове вчера

Постепено се нормализира обстановката в страната след вчерашните бурни ветрове и снеговалежи на места.

Поривите на вятъра вчера в някои райони достигнаха до 140 километра в час. Бедствието предизвика щети за хиляди левове Смолян и Карлово. За щастие, жертви и ранени няма, съобщава БТВ. Днес трябва да стане ясно отменя ли се бедственото положение, обявено заради бурята там.

Остава бедственото положение в Карлово след урагана, който вчера отвя покривите на училището и болницата в града. Нощта мина спокойно, без нови инциденти, а поривите на вятъра стихват. Днес започва спешно възстановяване на двата обекта.

Строителни фирми от региона, заедно с представители на кризисния щаб, ще огледат щетите и ще започнат ремонт, допълва БНТ. От БЛС в Пловдив заявиха, че ще подпомогнат колегите си от болницата в Карлово с 10 000 лева. Застрахователи също ще направят огледи, за да оценят размера на всички нанесени щети по общинското имущество.

Нанесени са много щети на автомобили и други покривни конструкции. Всички граждани, които също са засегнати, може да подават сигнали в общината и да кандидатстват за държавна помощ.

В Смолян десетки населените места бяха без електричество. Затворен от паднали дървета е пътят за село Турян. Доброволци от общината са успели да доставят до селото хляб и други хранителни продукти.

Освен че нанесе щети по покривите, вятърът изкорени дървета и затвори пътища. В София през изминалата нощ е извършена обработка със смеси против заледяване на Южната дъга на Околовръстното шосе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България