Започва делото за експлозията в Горни Лом

Две години след трагедията в Горни Лом започва делото за взрива в завода за боеприпаси "Миджур".

На 1 октомври 2014 г. в 17.00 часа 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско. Следва взрив. Цех „С“ е сринат със земята – на място загиват 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха, раняват 2 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. Жените са откарани по болниците със счупени крайници.

Взривът остави без родители четири деца, а две жени бяха ранени. Досега държавата е изплатила по 10 000 лева обезщетения на близките на загиналите.

За инцидента в Окръжния съд във Видин са повдигнати обвинения срещу четирима души, сред които и собственикът на завода Валери Митков. Той е привлечен под отговорност за смъртта на 15 души и причинени телесни повреди на две лица. Палма Иванова, инспектор по безопасността на труда, също е подсъдима за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили началникът на служба КОС Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция „Международна контролирана търговия и сигурност“ в икономическото министерство.

Срещу него е повдигнато и обвинение за съставяне на документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Обвиняема за причинена смърт по немарливост е бивша служителка в завода, която е отговаряла за условията на труд. Подсъдими за длъжностни престъпления са и бивш директор в Министерството на икономиката и бивш началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства" в МВР. Делото ще се гледа при закрити врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини