Започва делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

В Лондон днес започва да се гледа делото за екстрадиране в САЩ на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

Изслушванията ще се състоят в съд в югоизточната част на британската столица, свързан с подземен тунел със затвора "Белмарш", в който от април е държан 48-годишният австралиец.

Делото ще протече на два етапа - първият ще продължи до петък, след което ще бъде обявено тримесечно прекъсване, а заседанията ще бъдат подновени на 18 май и ще продължат 3 седмици.

В първата част ще бъдат прочетени обвиненията срещу Асандж. Австралиецът е обвинен от министерството на правосъдието на САЩ в 18 престъпления, включително свързани с най-голямото разкриване на секретна информация в историята на САЩ. Асандж може да бъде осъден на до 175 години затвор, ако бъде екстрадиран. Той не се признава за виновен и казва, че с действията си е показал злоупотреби, извършване от американските военни.

Защитата смята да представи основната част от своите аргументи през май.

Лондонският съд няма да се произнася по обвиненията. Той трябва да реши дали искането на Вашингтон за екстрадиция отговаря на действащия от 2007 г. британски закон за екстрадициите, т.е. дали има основания създателят на "Уикилийкс" да бъде предаден на Съединените щати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа