Започва делото за небрежност при аварията във „Фукушима -1”

Ванга знаела за бъдещите нападения на 11 септември и катастрофата във Фукушима

Токийският окръжен съд започва днес дело за небрежност срещу трима шефове на компанията оператор на атомна централа „Фукушима – 1” - ТЕПКО, предадоха световните агенции.

Това е първото дело, от което се очаква да установи дали може да се търси наказателна отговорност от компанията, отбелязва Асошиейтед прес.

Процесът е срещу бившия президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама бивши вицепрезиденти – Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.).

В началото на дебатите тримата бивши ръководители заявиха, че са невинни, тъй като е било невъзможно да се предвиди подобна катастрофа, и наред с това се извиниха, съобщават японски медии.

При операциите за спешна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души, а други 13 (военни и служители на ТЕПКО) получиха травми.

Властите твърдят, че нито един от смъртните случаи не се дължи пряко на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ „Фукушима – 1”. Те обаче признават официално смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация.

След като централата понесе тежки поражения от опустошително земетресение и породено от него цунами през 2001 г., радиацията се разпространи в околните общини. Шест години след катастрофата някои райони все още са необитаеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия