Започва допитване за работата на съда в Шумен

Ръководителят на проекта Недялка Русев и председателите на Окръжен съд София Радославова и на районен Емилиян Ангелов/отляво надясно/

Районният и Окръжният съд в Шумен станаха партньори в проект "Прозрачен, достъпен и независим съд с високо обществено доверие" и отварят врати за наблюдатели, които ще оценяват работата им. СНЦ "Демократично Сдружение Искам да Знам" ще реализира проекта през предстоящите 17 месеца. Имат на разположение близо 97 000 лв. по ОП "Добро управление" и национално съфинансиране.

Започва допитване за работата на съда в Шумен

Предвидено е привлечени специалисти да разработят анкетни карти, които ще бъдат попълвани анонимно от бизнеса, гражданите, както и хора в неравностойно положение, които ще дадат своята оценка за магистратите и прозрачността на съда. 8 анкетьори ще реализират допитването, целта е да стигнат до повече хора, каза ръководителят на проекта Недялка Русева. Наблюдатели пък ще присъстват при разпределяне на делата, при определяне на съдебните заседатели.

Целта е граждански мониторинг върху реформата в съда. А в случая върху мерките, които Районен и Окръжен съд в Шумен прилагат за прозрачност и независимост в своята работа, също и за равен достъп до правосъдие за бизнеса и гражданите с акцент върху хората със затруднения.

Наблюденията трябва да доведат препоръки и мерки за отстраняване на евентуални нередности. Председателите на двете съдилища София Радославова на окръжен и Емилиян Ангелов на районен съд приветстват инициативата.

Междувременно от Окръжен съд се похвалиха, че в съдебната палата от месец успешно действат електронни информационни табла. Пред посетителите е видно в коя зала и в колко часа стартира всяко дело. Червена маркировка указва, че казусът върви при закрити врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони