Започва евакуацията на лагера в Кале

Мигранти са започнали да пристигат на обявените от френските власти места, откъдето ще се опразни бежанският лагер Кале, известен  като "Джунглата", предаде АФП. Мъже и жени с куфари и вързопи се събират пред склад, който служи за главен щаб на операцията. От 6000 до 8000 мигранти ще бъдат преместени в приемни центрове в страната.

Лагерът Кале, известен като "Джунглата", представлява занемарени палатки и контейнери, и обитателите му ще трябва да го напуснат, тъй като френските власти ще започнат срутването му днес.

Очаква се автобуси да прехвърлят хилядите обитатели на лагера, включително 1290 непридружени деца, към временни центрове за настаняване. Бежанците се предимно от Судан, Еритрея, Етиопия и Афганистан.

Повечето от мигрантите и бежанците живеят от месеци, дори години, в лагера. Някои от тях ще откажат да го напуснат:

Не искам да отида на друго място. Искам да бъда тук в Джунглата, каквото и да стане. Ако започнат изгонването утре, за да унищожат Джунглата, аз ще бъда тук. Бездомен съм, но не съм в безизходица, защото знам какво правя. Знам, че един ден ще стигна до Канада, заяви Ибрахим, бежанец от Судан.

Според местните власти се очаква операцията по опразването да отнеме седмица.

През изминалата вечер в лагера избухнаха сблъсъци между мигранти и полиция. Обитатели на лагера са палили химически тоалетни и са замеряли полицаи с камъни, като от своя страна те са отговорили с използвате на сълзотворен газ.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа