Започва изготвянето на проект за преустройство на столичната зоологическа градина

Снимка: Архив

До няколко месеца започва работа по изготвяне на идеен проект за реконструкция и преустройство на зоологическата градина в София, заяви директорът на Столичния зоопарк д-р Манол Нейков, цитиран от "Фокус".

Промените, които ще бъдат направени, са свързани с изграждане на нова визия на зоопарка и ново разпределение на животните. Нейков обясни, че проектът ще включва изграждане на зони за животните - Африканска, Южноамериканска, Азиатска, както и смесени позиции в тях.

„Когато е проектиран зоопаркът, присъствието на много животни, които има сега, не е било залагано, а посетителите искат да ги виждат. Имаме голяма колекция от примати и котки, но тези видове, които са много атрактивни и за децата, и за посетителите ги нямаме. Така че препроектирането на зоопарка, което започва сега също е един голям успех“, обясни д-р Манол Нейков.

Проектът предвижда да бъдат проектирани и нови празни зони, в които да се включат и нови видове животни. Нейков поясни, че идейният проект трябва да е готов, така че когато има финансиране да е ясно как ще се разполагат новите заграждения за новите видове животни – пингвини, фламинго, жираф.

Според Нейков най-големият проблем в зоологическата градина остава липсата на работна ръка:

"Донякъде успяхме да подмладим екипа с хора, мотивирани да работят със зоопаркови животни. Тази година сформирахме нов екип от млади момчета при „Маймуни“. Назначихме млади момчета и момичета и при „Котки“, но трудно се намират хора, които да работят такава специфична работа, особено в някои сектори“, допълни директорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини